Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

ρεπορτάζ - φωτογραφίες από μοναστήρι Κατερινούς

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016 στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Κατερινούς στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας κοινή σύναξη θρησκευτικών συλλόγων οι οποίοι εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στην πόλη του Αγρινίου. Πιο συγκεκριμένα η σύναξη αυτή, η οποία πλέον καθιερώθηκε και πραγματοποιείται κατ' έτος, αφορούσε τα μέλη του παραρτήματος Αιτ/νίας της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, τα μέλη του συλλόγου Ιεροψαλτών νομού Αιτωλοακαρνανίας «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος» και μέλη του συλλόγου Φίλων του Αγίου όρους « Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός».
Επίκεντρο της συνάξεως ήταν η τέλεση της Θείας Λειτουργίας και αμέσως μετά η τέλεση του ετησίου Μνημοσύνου των αποβιωσάντων μελών των ανωτέρω συλλόγων. Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δαυίδ Μπαζούλας, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας μετά του αιδεσιμολογιωτάτου πρεσβυτέρου π. Ευαγγέλου Ασπρογιάννη, εφημερίου του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νεοχωρίου Μεσολογγίου. Τον χορό των Ιεροψαλτών διηύθυνε ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου κ. Ανδρέας Αγγελής και συμμετείχαν ο θεολόγος και Πρωτοψάλτης της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς κ. Λεωνίδας Γαρουφαλής, ο οποίος είναι και ο πρόεδρος του συλλόγου Ιεροψαλτών Αγρινίου «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος», ο θεολόγος κ. Γεώργιος Γαρουφαλής, Λαμπαδάριος του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Αγρινίου, ο θεολόγος και πολιτικός επιστήμων κ. Ιωάννης Γκιάφης, Λαμπαδάριος του Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου Αγρινίου και ταμίας του Δ.Σ. του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΘ, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο της ημέρας, ο θεολόγος, φιλόλογος και υπ. Δρ. Θεολογίας κ. Σωκράτης Ψιλιάς και ο κ. Ιωάννης Μανδρούκας, Λαμπαδάριος του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Κάτω Κερασόβου.



 Ο ιεροκήρυκας κ. Ιωάννης Γκιάφης αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αποστόλου Ανανίου που εόρταζε την ημέρα αυτή και συνδύασε τις προεκτάσεις της αποστολικής θεολογίας στην αποστολή του καθηγητή θεολόγου στο σύγχρονο σχολείο με δεδομένο την κρίση που διέρχεται ο ομολογιακός χαρακτήρας του μαθήματος των θρησκευτικών σήμερα. Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο κάθε θεολόγος-εκπαιδευτικός καλείται την ορθόδοξη χριστιανική παρακαταθήκη να την διαφυλάξει αλώβητη και ακεραία μπροστά στους διαρκείς θρησκειολογικούς κινδύνους που απειλούν να την παραχαράξουν. Δεν υπάρχουν περιθώρια νεωτερισμών και εκσυγχρονιστικών τάσεων διότι η αποστολική παράδοση έχει αιώνιο και απαρασάλευτο χαρακτήρα». 

  Ακολούθησε το Μνημόσυνο των μελών των συλλόγων οι οποίοι έχουν αποβιώσει και στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τον λόγο έλαβε και ο κ. Σπυρίδων Παπαθανασίου, Πρόεδρος του παραρτήματος Αιτ/νίας της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, οποίος ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή στην κοινή αυτή ευχαριστιακή σύναξη, τόνισε την έννοια της ενότητας που οφείλουμε όλοι μας να διατηρήσουμε στις δύσκολες ημέρες που ζούμε και τέλος ευχήθηκε και τα δέοντα στην νεοσύστατη γυναικεία αδελφότητα που πρόσφατα επάνδρωσε την ιστορική Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Κατερινούς. Πρόκειται για την αδελφή Μαριάμ (Σκαβάρα), φιλόλογο-θεολόγο, επί χρόνια εκπαιδευτικό και γυμνασιάρχη σε σχολεία του Αγρινίου και την αδελφή Μυροφόρα.
  Μετά τη Θεία Λειτουργία η πράγματι φιλόξενη αδελφότητα προσέφερε καφέ σε όλους τους παρισταμένους στον κήπο της Ιεράς Μονής, όπου συνεχίστηκε το ευχάριστο κλίμα και η ανταλλαγή απόψεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: