Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

εκδημία Βασιλείου Τσιάμη

Σήμερα στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Νεαπόλεως [Ρουσέικα] ετελέσθη το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του φιλόμουσου ερασιτέχνου ιεροψάλτου Βασιλείου Τσιάμη. Ο εκλιπών (αστυνομικός στο επάγγελμα) αγάπησε παιδιόθεν τον χώρο της Εκκλησίας. Γι' αυτό κι όταν βρέθηκε για υπηρεσιακούς λόγους στην Αθήνα, συνδέθηκε με σπουδαίους πρωτοψάλτες και μαθήτευσε κοντά τους. Μάλιστα, απέκτησε και μουσικά βιβλία. Πολύ χαιρόταν όταν έλεγε ιστορίες με παλαιούς δασκάλους. Βέβαια, λόγω των πολλών μεταθέσεων δεν μπόρεσε να τελειοποιήσει τις γνώσεις τους, όμως γνώριζε με πρακτικό τρόπο να βοηθάει στο αναλόγιο. Μιλούσε για όλους τους ιεροψάλτες με πολλή αγάπη. Λίαν φιλακόλουθος, αφήνει πίσω του φήμην αγαθήν σε όσους τον γνωρίσαμε. Ευχόμαστε η καλή του ψυχή να αναπαύεται στους κόλπους των Αβραάμ, Ισαάκ και Ιακώβ!

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Άγιος Δημήτριος και μαρτύριο

  • Μεγάλη η σημερινή εορτή του Αγίου Δημητρίου, πολλοί οι ιεροψάλτες και φιλόμουσοι που τιμούν τον Άγιο φέροντας το όνομά του. Ευχόμαστε προς όλους εγκαρδίως "χρόνια πολλά και καλά".
  • Ας διαβάσουμε ένα ωραίο κείμενο για τη ζωή του μεγαλομάρτυρος με αναφορές και στην εποχή μας.

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

μουσικές δραστηριότητες στον Άγιο Δημήτριο Αγρινίου.

Η ενορία του Αγίου Δημητρίου Αγρινίου έχει καταστεί η πλέον δραστήρια τα τελευταία χρόνια.  Με χαρά είδαμε σε σχετική ανακοίνωση ότι διδάσκεται στα παιδιά του κατηχητικού (και όχι μόνο) η μουσική μας παράδοση.
Οι αρχάριοι μαθαίνουν βυζαντινής μουσική κάθε Πέμπτη, 8-9 το βράδυ με τον συνάδελφο Πέτρο Καραγιάννη, ενώ οι προχωρημένοι την ίδια μέρα 9-10 το βράδυ με δάσκαλο τον Ανδρέα Αγγελή.
Επίσης κάθε Πέμπτη βράδυ 7-8 γίνεται μάθημα μπουζουκιού από τον Πέτρο Καραγιάννη και αντίστοιχο λαούτου από τον Ιωάννη Καραγιάννη.
Ευχόμαστε ολόθερμα καλή δύναμη στους φίλους ιεροψάλτες - διδάσκοντες.

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

11 χρόνια αρχιερατείας του π. Κοσμά

Στην ιστοσελίδα της ιεράς μονής Εισοδίων Θεοτόκου Μυρτιάς ανηρτήθη ένα σύντομο, αλλά καλό αφιέρωμα στα ένδεκα (11) χρόνια που συνεπλήρωσε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης μας π. Κοσμάς στο τιμόνι της τοπικής Εκκλησίας. Αξίζει να το διαβάσουμε και να ευχηθούμε ολοψύχως το "εις πολλά έτη, δέσποτα".

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

εκδημία Νικολάου Παπαθανασίου

Την περασμένη εβδομάδα εκοιμήθη εκ Κυρίῳ ο Νικόλαος Παπαθανασίου, πρωτοψάλτης του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Αμαλιάδος. Πρόκειται για τον πατέρα των γνωστών μας συναδέλφων, Διονυσίου και Νεκταρίου, οι οποίοι (λίαν κατηρτισμένοι) κοσμούν αναλόγια της περιοχής μας.
Ο εκλιπών άφησε αγαθή φήμη ως οικογενειάρχης, ως καθηγητής, ως ιεροψάλτης. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ήταν η ευγένεια προς όλους, μικρούς και μεγάλους. Έψαλε κατα κλασικό βυζαντινό τρόπο και πάντα είχε καλές συνεργασίες με ιερείς και ψάλτες, γεγονός που πολύ ωφελεί το εκκλησίασμα. Και οι τρεις γυοί του έμαθαν άριστα την μουσική κοντά του.
Ευχόμαστε ο Άγιος Θεός να τον αναπαύσει στη βασιλεία Του και να ψάλλει πλέον μαζί τους αγγέλους στο υπερουράνιο θυσιαστήριο.

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

τροπάρια προτρεπτικά....



Στα τεύχη 2130-2132 της θρησκευτικής εφημερίδας «ορθόδοξος τύπος» δημοσιεύθηκε βιογραφία του αγιασμένου πνευματικού π. Χαρίτωνος Βιγλιώτη (1836-1906), ο οποίος ασκήτεψε στο Άγιον Όρος. Ο αοίδιμος γέρων είχε και το χάρισμα της μελοποιίας, όπως φαίνεται από τα κάτωθι σημειούμενα τροπάρια. Ψάλλονται σε πρώτο ήχο, κατά το αυτόμελο «των ουρανίων ταγμάτων».
- Τήν ἀγρυπνίαν ἀγάπα, νηστείαν δάκρυα, εὐχάς καί ψαλμωδίας, καί Γραφῶν τήν μελέτην, γενοῦ ταπεινόφρων καί γαληνός, καί τόν τῦφον ἀπόρριπτε, μή σέ νικήσῃ ὁ φθόνος καί τῶν παθῶν, ἀκρασία ἡ ψυχόλεθρος.
- Ὑπακοήν πᾶσαν ἔχε, τῷ προεστῶτι σου, ἀγάπην τε πρός τοῦτον, καί πρός πάντας ἐξ ἴσου, τούς ἀδελφούς γνησίαν, ὦ μοναχέ, καί μηδόλως ἀντίλεγε, τοῖς ἐπιτάγμασι τούτου ἵν’ ἐκ Θεοῦ, μαρτυρίου λάβῃς στέφανον.
- Μή ἐπιλάθου τοῦ ψάλλειν, ὥρας μεσώρια, τήν πρώτην καί τήν τρίτην, ἕκτην καί τήν ἐνάτην, τά τυπικά συνήθως, ἑσπερινόν καί ἀπόδειπνον, ὄρθρον τε, καί ἐν νυκτί καί ἡμέρᾳ τήν τοῦ Θεοῦ, μνήμην ἔχε ἐν καρδίᾳ σου…..

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

ωριαία η εκπομπή του συλλόγου μας



Στο νέο πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού της μητροπόλεώς μας η εκπομπή «ψαλτωδία» θα είναι διάρκειας μιάς ώρας. Η μετάδοσή της θα γίνεται Σάββατο μεσημέρι στη 1:00 και σε επανάληψη τα ξημερώματα της Κυριακής ώρα 6:00.
Μάλιστα, η πρώτη ωριαία εκπομπή το προσεχές Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016, που επιμελήθηκε ο καλός συνάδελφος Ιωάννης Γκιάφης, είναι αφιερωμένη στον προσφάτως κοιμηθέντα μουσικολογιώτατο γέροντα Θωμά (της ομώνυμης αδελφότητας του Αγίου Όρους).

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

άξιον εστί... υπό Νεκταρίου Παπαθανασίου

Η παρούσα εβδομάδα ανήκει, ως γνωστόν, στον ήχο βαρύ.  Αναδημοσιεύουμε λοιπόν το κάτωθι βίντεο, όπου ο αγαπητός συνάδελφος Νεκτάριος Παπαθανασίου ψάλλει το "άξιον εστίν...".


Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

χοροί ιεροψαλτών στη σύναξη της Μυρτιωτίσσης

Το πρώτο Σ/Κ του Οκτωβρίου κάθε χρόνο τελείται η σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου στο μοναστήρι της Μυρτιάς Τριχωνίδος.  Μάλιστα, στην αγρυπνία (Παρασκευή προς Σάββατο) πλήθος ιεροψαλτών απέδωσαν με τον καλύτερο τρόπο τα μέλη της εορτής.  Φωτογραφίες ανηρτήθησαν στην ιστοσελίδα της ιεράς μονής. Σημειωτέον ότι η σχετική φυλλάδα έχει συνταχθεί από τον αείμνηστο δάσκαλο Απόστολο Παπαχρήστο. 

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

ρεπορτάζ - φωτογραφίες από μοναστήρι Κατερινούς

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016 στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Κατερινούς στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας κοινή σύναξη θρησκευτικών συλλόγων οι οποίοι εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στην πόλη του Αγρινίου. Πιο συγκεκριμένα η σύναξη αυτή, η οποία πλέον καθιερώθηκε και πραγματοποιείται κατ' έτος, αφορούσε τα μέλη του παραρτήματος Αιτ/νίας της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, τα μέλη του συλλόγου Ιεροψαλτών νομού Αιτωλοακαρνανίας «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος» και μέλη του συλλόγου Φίλων του Αγίου όρους « Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός».
Επίκεντρο της συνάξεως ήταν η τέλεση της Θείας Λειτουργίας και αμέσως μετά η τέλεση του ετησίου Μνημοσύνου των αποβιωσάντων μελών των ανωτέρω συλλόγων. Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δαυίδ Μπαζούλας, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας μετά του αιδεσιμολογιωτάτου πρεσβυτέρου π. Ευαγγέλου Ασπρογιάννη, εφημερίου του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νεοχωρίου Μεσολογγίου. Τον χορό των Ιεροψαλτών διηύθυνε ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου κ. Ανδρέας Αγγελής και συμμετείχαν ο θεολόγος και Πρωτοψάλτης της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς κ. Λεωνίδας Γαρουφαλής, ο οποίος είναι και ο πρόεδρος του συλλόγου Ιεροψαλτών Αγρινίου «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος», ο θεολόγος κ. Γεώργιος Γαρουφαλής, Λαμπαδάριος του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Αγρινίου, ο θεολόγος και πολιτικός επιστήμων κ. Ιωάννης Γκιάφης, Λαμπαδάριος του Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου Αγρινίου και ταμίας του Δ.Σ. του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΘ, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο της ημέρας, ο θεολόγος, φιλόλογος και υπ. Δρ. Θεολογίας κ. Σωκράτης Ψιλιάς και ο κ. Ιωάννης Μανδρούκας, Λαμπαδάριος του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Κάτω Κερασόβου.



 Ο ιεροκήρυκας κ. Ιωάννης Γκιάφης αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αποστόλου Ανανίου που εόρταζε την ημέρα αυτή και συνδύασε τις προεκτάσεις της αποστολικής θεολογίας στην αποστολή του καθηγητή θεολόγου στο σύγχρονο σχολείο με δεδομένο την κρίση που διέρχεται ο ομολογιακός χαρακτήρας του μαθήματος των θρησκευτικών σήμερα. Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο κάθε θεολόγος-εκπαιδευτικός καλείται την ορθόδοξη χριστιανική παρακαταθήκη να την διαφυλάξει αλώβητη και ακεραία μπροστά στους διαρκείς θρησκειολογικούς κινδύνους που απειλούν να την παραχαράξουν. Δεν υπάρχουν περιθώρια νεωτερισμών και εκσυγχρονιστικών τάσεων διότι η αποστολική παράδοση έχει αιώνιο και απαρασάλευτο χαρακτήρα». 

  Ακολούθησε το Μνημόσυνο των μελών των συλλόγων οι οποίοι έχουν αποβιώσει και στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τον λόγο έλαβε και ο κ. Σπυρίδων Παπαθανασίου, Πρόεδρος του παραρτήματος Αιτ/νίας της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, οποίος ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή στην κοινή αυτή ευχαριστιακή σύναξη, τόνισε την έννοια της ενότητας που οφείλουμε όλοι μας να διατηρήσουμε στις δύσκολες ημέρες που ζούμε και τέλος ευχήθηκε και τα δέοντα στην νεοσύστατη γυναικεία αδελφότητα που πρόσφατα επάνδρωσε την ιστορική Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Κατερινούς. Πρόκειται για την αδελφή Μαριάμ (Σκαβάρα), φιλόλογο-θεολόγο, επί χρόνια εκπαιδευτικό και γυμνασιάρχη σε σχολεία του Αγρινίου και την αδελφή Μυροφόρα.
  Μετά τη Θεία Λειτουργία η πράγματι φιλόξενη αδελφότητα προσέφερε καφέ σε όλους τους παρισταμένους στον κήπο της Ιεράς Μονής, όπου συνεχίστηκε το ευχάριστο κλίμα και η ανταλλαγή απόψεων.

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

περί μουσικής ερμηνείας

Ο καθηγητής Γρηγόριος Στάθης το 1984, όταν εξεδόθη από το ίδρυμα μουσικολογίας της ιεράς συνόδου ο αφιερωμένος στον Θεόδωρο Φωκαέα ηχητικός δίσκος, έκανε μία αξιολογότατη ομιλία. Παραθέτουμε ένα τμήμα, όπου σχολιάζει την ερμηνεία των μελών.