Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

ορατόριο Μεγ. Εβδομάδος {φωτογραφίες - ρεπορτάζ}


Την Παρασκευή προ των Βαΐων και συγκεκριμένα στις 31 Μαρτίου 2018 το απόγευμα, στον Ι. Ν. Αγίας Τριάδος Αγρινίου έλαβε χώρα το ορατόριο «Ασματικό στο Σταυρώσιμο Πάσχα». Πρόκειται για μια επίκαιρη βυζαντινή μουσική πανδαισία που διοργάνωσε ο σύλλογος Ιεροψαλτών Ν. Αιτωλίας και Ακαρνανίας « Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος», με έδρα την πόλη του Αγρινίου. Το άρτιο από κάθε μουσική και υμνολογική άποψη ορατόριο  ξαναζωντάνεψε μετά από 32 ολόκληρα χρόνια. Η ίδια ακριβώς εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί στον Ι. Ν. Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου από την χορωδία του ίδιου συλλόγου και με συμμετέχοντες παλαιούς ιεροψάλτες της περιοχής μας.  Την χοραρχία της τότε εκδήλωσης είχε φέρει εις πέρας επαξίως ο λίαν καλλίφωνος πρώην Πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Αγίας Τριάδος Αγρινίου κ. Παρασκευάς Βασιλειάδης. Εμπνευστές και δημιουργοί  του ορατορίου ήταν δύο εξαίρετοι ιεροψάλτες της τοπικής μας Εκκλησίας, ο αείμνηστος Πρωτοψάλτης και καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής Γεράσιμος Πρεβεζιάνος και ο νυν Λαμπαδάριος του Ι. Ν. Αγίων Κων/νου και Ελένης Αγρινίου, χοράρχης και καθηγητής κ. Μιχαήλ Οικονόμου.  Έτσι λοιπόν με απόφαση του Δ.Σ. του συλλόγου Ιεροψαλτών το ορατόριο αυτό που είχε το 1986 αποσπάσει την ευμενή κριτική των όσων το παρακολούθησαν, επαναλήφθηκε. Βέβαια η παρουσίαση αυτή συνδυάστηκε και με την τιμή του προσώπου του τότε χοράρχη κ. Παρασκευά Βασιλειάδη, μιας και έχει πλέον αποχωρήσει από την ενεργό ιεροψαλτική δράση.
Το πρόγραμμα του αφιερώματος στις Άγιες ημέρες που διανύουμε, περιελάμβανε ύμνους και κάποια επίκαιρα αποσπάσματα χωρίων παρμένων από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη. Τους μεν υπέροχους σε νοήματα ύμνους απέδωσε κατά τον καλύτερο τρόπο η χορωδία του συλλόγου, υπό την χοραρχία του Πρωτοψάλτη του Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Αγρίνιου και καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής κ. Ανδρέα Αγγελή. Τα δε αποσπάσματα από τις βιβλικές περικοπές διάβασε με ιδιαίτερη ευκρίνεια και αισθαντικότητα, ο π. Βασίλειος Λιάκος, εφημέριος του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Στράτου και παλαιός διάκονος του ιερού αναλογίου. Αξίζει να ειπωθεί πως τόσο η ιερή υμνολογία όσο και τα ιερά κείμενα έδεσαν μεταξύ τους, ώστε νοερώς ο ακροατής μεταφέρθηκε από την πόλη της Ιερουσαλήμ- τόπο εισόδου του Χριστού κατά την Βαϊοφόρο- μέχρι τον Γολγοθά όπου εκτυλίχθηκε το θείο δράμα. Όλα τα σημαντικά και μοναδικά γεγονότα του Χριστού παρέλασαν σε ένα μικρό χρονικό διάστημα μπροστά από τον κάθε ακροατή. Το υμνολογικό περιεχόμενο ξεκίνησε από την Κυριακή των Βαΐων και κατέληξε με την υμνολογία του εσπερινού  του Μ. Σαββάτου.  Με το πιο έντονο τρόπο δηλώθηκε η σημασία της προσφοράς και της θυσίας του Θεανθρώπου υπέρ της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους.
Στο τέλος της εκδήλωσης όπως και προειπώθηκε, τιμήθηκε από το Δ. Σ. του συλλόγου για την μεγάλη προσφορά του στα τοπικά ψαλτικά δρώμενα, ο παλαιός Πρωτοψάλτης κ. Παρασκευάς Βασιλειάδης. Επί πολλά χρόνια αναλώθηκε στο ψαλτήρι δίνοντας ψυχή και σώμα. Το ενδιαφέρον του όμως για την τέχνη του Ιερού Δαμασκηνού δεν έμεινε μόνο στο αναλόγιο, δραστηριοποιήθηκε και συλλογικά μέσα από τον σύλλογο Ιεροψαλτών με σκοπό την διάσωση και διάδοση της Πατρώας μας μουσικής παράδοσης. Έδειξε μεγάλη προσήλωση στην εκκλησιαστική μουσική κάτι που διαρκώς διαφαίνονταν μέσα από την άριστη εκτέλεση των μουσικών κειμένων. Ειδικότερα ο κ. Βασιλειάδης υπήρξε πιστός μαθητής του Άρχοντος Πρωτοψάλτη της Μ. τ. Χ. Ε. Χαρίλαου Ταλιαδώρου. Επιπλέον ουκ ολίγες φορές ανέλαβε την χοραρχία της χορωδίας του συλλόγου, οδηγώντας την σε επιτυχίες. Μάλιστα ο γεν. γραμματέας του συλλόγου και Λαμπαδάριος του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Λεπενούς κ. Δημήτριος Παπακαμμένος  ανέγνωσε το βιογραφικό του κ. Βασιλειάδη και εξήγησε τους λόγους τιμής αυτού από μέρους του Δ. Σ.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβ. Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. κ. Κοσμάς,  ο οποίος κατέκλεισε την εκδήλωση με ορισμένες πνευματικές παραινέσεις γύρω από τις Άγιες Μέρες που διατρέχουμε, μη παραλείποντας να εξάρει την προσωπικότητα του τιμώμενου ιεροψάλτη, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου και Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού ναού Αγρινίου κ. Νικόλαος Γκρίζης. Πραγματικά τέτοιου είδους εκδηλώσεις εξυψώνουν το θρησκευτικό συναίσθημα, αλλά και διεγείρουν  τα πνευματικά αισθητήρια του ανθρώπου. 













Δεν υπάρχουν σχόλια: